Brandveiligheid

Misschien niet het eerste waar u aan denkt als u prettig woont in uw comfortabele appartement, maar toch is het wel verstandig om hier even bij stil te staan.

Het complex is voorzien van allerlei zaken op het gebied van brandveiligheid. Zo zijn er vele brandvrije of brandvertragende materialen gebruikt. Er zijn branddeuren die automatisch sluiten als er een brandmelding is (in gangen en in garage). Er zijn nooduitgangen die zich automatisch openen en bordjes die die nooduitgangen aangeven. Het trappenhuis is brandvrij uitgevoerd, immers de lift werkt niet meer bij brand. Kortom, er is veel aan gedaan om een calamiteit als een brand zo klein mogelijk te houden.

Garage:
In het midden van de garage bevinden zich twee grote brandluiken die automatisch worden gesloten en de garage in twee delen splitst bij brand. Daar tussenin (in de muur) is een loopdeur die altijd toegankelijk is. De toegang tot deze loopdeur mag nooit geblokkerd worden!

U kunt zelf ook bijdragen aan uw en andermans veiligheid.
Door bijvoorbeeld geen losse (en vaak brandbare) spullen als kasten, tafels en ander meubilair, muurversieringen, matjes en kleedjes, schoonmaak- en klusspullen, afval, enz. in de gangen, gangen en hallen te plaatsen.

Bij een brand dienen de gangen, hallen en trappen als vluchtweg. Deze vluchtwegen moeten natuurlijk altijd vrij zijn van obstakels en (brandbare) losse spullen. Als er sterke rookontwikkeling is (en dat is het eerste dat er ontstaat bij een brand) en u moet uw weg zoeken naar een veilige uitgang, dan moet u niet struikelen over een kleedje, tafeltje, of iets dergelijks.

Slecht scenario:
Wij hopen natuurlijk dat het niet voorkomt, maar als er een fikse brand ontstaat in ons complex, wordt er door de brandweer flink uitgepakt. Meerdere spuitwagens spuiten enorme hoeveelheden water het gebouw in. Dat water vindt zijn weg via gangen en trappen en alles wat daar staat wordt meegesleurd naar de trapuitgang waar de tafeltjes, stoelen en andere materialen zich ophopen en u de uitweg naar de veiligheid versperren …..
Andere situatie:
Het is niet ondenkbaar dat de brandweer water in het gebouw moet wegpompen. Ze leggen daarom slangen met pompen aan om het water weg te pompen, maar de vele kleedjes die voor de deuren lagen zijn met het water meegespoeld en verstoppen de zuigopeningen van de slangen …..

Houd u dus svp aan de simpele, maar veilige regels.