Brandveiligheid

Misschien niet het eerste waar u aan denkt als u prettig woont in uw comfortabele appartement, maar toch is het wel verstandig om hier even bij stil te staan.

Het complex is voorzien van allerlei zaken op het gebied van brandveiligheid. Zo zijn er vele brandvrije of brandvertragende materialen gebruikt. Er zijn branddeuren die automatisch sluiten als er een brandmelding is (in gangen en in garage). Er zijn nooduitgangen die zich automatisch openen en bordjes die die nooduitgangen aangeven. Het trappenhuis is brandvrij uitgevoerd, immers de lift werkt niet meer bij brand. Kortom, er is veel aan gedaan om een calamiteit als een brand zo klein mogelijk te houden.

Garage:
In het midden van de garage bevinden zich twee grote brandluiken die automatisch worden gesloten en de garage in twee delen splitst bij brand. Daar tussenin (in de muur) is een loopdeur die altijd toegankelijk is. De toegang tot deze loopdeur mag nooit geblokkerd worden!

U kunt zelf ook bijdragen aan uw en andermans veiligheid.
Door bijvoorbeeld geen losse (en vaak brandbare) spullen als kasten, tafels en ander meubilair, muurversieringen, matjes en kleedjes, schoonmaak- en klusspullen, afval, enz. in de gangen, gangen en hallen te plaatsen.

Bij een brand dienen de gangen, hallen en trappen als vluchtweg. Deze vluchtwegen moeten natuurlijk altijd vrij zijn van obstakels en (brandbare) losse spullen. Als er sterke rookontwikkeling is (en dat is het eerste dat er ontstaat bij een brand) en u moet uw weg zoeken naar een veilige uitgang, dan moet u niet struikelen over een kleedje, tafeltje, of iets dergelijks.

Foto boven: 2024 Brand appartementencomplex Valencia.
In 2022 brandde in Londen een groot appartementencomplex af.

Wel eens geprobeerd met een blinddoek om (dus in het pikkedonker) vanuit de slaapkamer een weg naar buiten te vinden? Waar is de slaapkamerdeur, de buitendeur? Waar is de huissleutel? Hoe kom je beneden?

Lees ook dit artikel uit de Alkmaarse krant eens:
Het complex staat in brand !

We gaan veiligheidsrondes organiseren,
waarbij aandacht wordt besteed aan:
– Hoe kom ik veilig naar buiten?
– Wat moet ik doen en wat moet ik laten?
– Moet ik naar boven of beneden?
– Wat moet ik meenemen?
– Hoe kan ik mij voorbereiden?
– Wat is de veiligste weg?
enz

Heeft u hier belangstelling voor?
Stuur dan even een mailtje aan: Aanmelden veiligheidsronde

Houd u svp aan de simpele, maar veilige regels.