WKO installatie

(WKO = Warmte Koude Opslag)

Op de begane grond links naast de garage-ingang bevindt zich de technische ruimte van de WKO installatie.

Nabij ons wooncomplex bevinden zich twee bronnen van plm 200 meter diep. Eén koude bron, en één warme bron. Uit de warme bron wordt water opgepompt met een temperatuur van plm. 12 graden. Dat water komt in de technische ruimte, wordt door een warmtewisselaar geleid en vervolgens weer terug de bodem in naar de koude bron. Dit opgepompte en teruggepompte water (dat zeer zout is) blijft in dat gesloten systeem en komt dus niet in uw woning.

Via de warmtewisselaar wordt de warmte (12 graden) overgedragen aan het water van een ander gesloten systeem. Dit gesloten systeem voert water van de technische ruimte naar de woningen. In de technische ruimte wordt het water verder opgewarmd met elektrische heaters in twee soorten water: vloerverwarmingswater met een temperatuur van plm 40 graden en warm tapwater (voor douche en keuken) van plm 60 graden. Deze twee soorten water komen uw woning binnen in de afleverset (in uw meterkast) in twee verschillende warme leidingen (rood gemerkt).

Het water voor de vloerverwarming gaat via de afleverset en de verdeler naar de diverse groepen verwarmingsslangen die in de vloer liggen. Vervolgens gaat dit water weer terug naar de afleverset.

Het warme tapwater wordt in de afleverset via een warmtewisselaar overgedragen aan het koude water waardoor dit opwarmt en naar uw douche/keuken wordt gevoerd.

Het gebruikte vloerverwarmingswater en warme tapwater (uit de warmtewisselaar) worden via de blauwe leiding van de afleverset terug naar de technische ruimte gevoerd.


Kan er eeuwig durend warm water opgepompt worden?
Het water dat teruggepompt wordt, warmt de koude bron op. Daardoor wordt de koude bron steeds warmer en de warme bron steeds kouder. Op een gegeven ogenblik is de koude bron warmer dan de warme. Op dat moment worden oppompen en terugpompen verwisseld, zodat opnieuw opgepomt wordt uit de warme bron en teruggepompt in de koude bron.


Is 12 graden niet weinig om huizen te verwarmen?
Inderdaad, het is noodzakelijk zoals boven beschreven om dat water verder op te warmen met elektriciteit. Daarom wordt over een aantal jaren overgeschakeld naar industrieel water van Heerhugowaardse bedrijven die door hun activiteiten warmte over hebben, bijv. Burg azijn. Dat water heeft een temperatuur van 25 graden, waardoor er veel minder energie nodig is om het op te warmen.