Kom binnen

“In het hart van het gebouw gaat een groene stadstuin schuil, waar de levendigheid van de omgeving mijlenver weg lijkt.”

Via twee uitnodigende brede trappen met tussenliggende tribune sta je voor de glazen wand die uitzicht biedt op de prachtige binnentuin met fraai bloeiende bomen. Twee ronde tafels met banken nodigen uit om plaats te nemen in deze oase van rust. Langs de gevels staan bij elk appartement grote cortenstalen bloembakken. De bedoeling van de architect was om deze ruimte een ontmoetingsplek te laten zijn van de bewoners. Jong en oud samen in een woongemeenschap waarin iedereen toch zijn eigen privé domein heeft.

Hans Goverde, de architect die deel uitmaakt van Kraaijvanger architects, heeft zich onder andere laten inspireren door de Spaanse trappen in Rome. Wie weet worden onze trappen even beroemd!
Passanten spreken over ‘Het Kasteel’.

Duurzaamheid heeft voorop gestaan bij het ontwerpen van het gebouw. Het heeft een zeer hoge isolatiewaarde door gebruik van moderne duurzame materialen.
Op het dak bevinden zich talloze zonnepanelen, die een deel van de energie leveren voor de algemene verlichting en ventilatie.
Ook het regenwater wordt duurzaam verwerkt. Alvorens het wegstroomt in de hemelwaterafvoer, wordt het eerst gebufferd onder de sedumtuin die zich op het terras van de 5e verdieping bevindt. Daarna wordt het opgevangen in speciale kratten die zich onder de garagevloer bevinden. Vanuit deze kratten kan water langzaam in de bodem worden opgenomen. Overtollig water wordt als laatste afgevoerd naar de hemelwaterafvoer.
De beplanting in binnentuin en groenwand zorgen voor verbruik van regenwater en voor verkoeling bij warm weer. Dit draagt bij aan een beter woonklimaat.
Tenslotte draagt bodemenergie in belangrijke mate bij aan de duurzaamheid. Aardwarmte levert tapwater dat voorverwarmd is zodat minder energie nodig is voor keuken en douche.

Zie verder het bovenstaande Menu voor veel meer praktische informatie.